Edukacija

U toku je prijavljivanje za novi Uvodni kurs iz grupne analize.

Blok sistem edukacije, koji se odvija jednom mesečno, namenjen je kolegama iz drugih gradova ili onima iz Beograda kojima više odgovara ovakav nego redovan kurs (u kojem se deo aktivnosti odvija jednom nedeljno). Eventualni nastavak edukacije uključivao bi i opciju blok i opciju redovnog sistema edukacije. Zainteresovani mogu pisati na office@grupnaanaliza.org.rs

Za Uvodni kurs iz grupne analize po blok sistemu u Crnoj Gori (zainteresovani mogu pisati na cvetkovic.jovanka@gmail.com).

Edukacija iz grupne analize obučava kandidate za vođenje grupa po metodu koji je ustanovio i razvio psihoanalitičar S.H.Fuks i njegovi sledbenici, a primenjuje se u kliničkom i vankliničkom radu.

Edukacijom se usvaja grupno analitičko znanje i stiče profesionalni identitet grupnog analitičara (grupno analitičkog psihoterapeuta), koji zahteva visoke profesionalne i etičke standarde.

Teorijski okvir grupno analitičke edukacije čine psihoanalitičke teorije, sociološke teorije, geštalt psihologija, kao i opšta teorija sistema. Osnovne postavke grupno analitičke edukacije nalaze se u prepoznavanju i usvajanju znanja o značaju komunikacije i socijalne prirode čoveka, zatim u prepoznavanju i prihvatanju postojanja nesvesnog na individualnom i grupnom nivou, prihvatanju da se individua definiše u relaciji prema grupi, kao i usvajanjem znanja o otvorenim sistemima koji su u stalnom dinamičkom ekvilibrijumu.

Program edukacije usklađen je sa standardima EGATIN-a (European Group Analityc Training Institutions Network)

Trening komitet Društva odgovoran je za selekciju kandidata, vođenje edukacije, procenu napredovanja i kvalifikaciju kandidata.

Edukacija se sprovodi po tripartitnom modelu – teorijski seminari u kojima se proučavaju teorija i tehnika grupne analize, lična terapija u maloj analitičkoj grupi i vođenje sopstvene terapijske grupe pod supervizijom trening analitičara u toku kliničkog kursa. Edukacija traje 5 godina – uvodni kurs traje godinu dana, a klinički kurs 4 godine. Pre ulaska u edukaciju obavlja se selekcija kandidata. Selekcione intervjue obavljaju nezavisno dva trening grupna analitičara. Procenjuju se motivacija i kvaliteti ličnosti kandidata.

Mogućnost da pohađaju edukaciju imaju psihijatri, specijalizanti psihijatrije, psiholozi, defektolozi i socijalni radnici. Uvodni kurs mogu da pohađaju i medicinske sestre koje rade na psihijatrijskim i drugim odeljenjima, kao i profesionalci drugih humanističkih profesija.

Za prijem na klinički kurs uslov je završen uvodni kurs.

Edukacija iz grupne analize organizuje se i po blok sistemu za kandidate iz unutrašnjosti ili kandidate iz zemalja u okruženju.

Izrada kliničkog rada je završni deo edukacije. Nakon završetka supervizije, kandidat bira temu u okviru koje povezuje teorijske koncepte i iskustvo vođenja grupe. Pozitivnom procenom kliničkog rada od strane trening komiteta stiče se pravo dobijanja diplome grupnog analitičkog psihoterapeuta – grupnog analitičara Društva grupnih analitičara Beograda. Kandidat takođe time stiče pravo da aplicira i za dobijanje EAP diplome (Evropske psihoterapijske asocijacije).